2035’te her dört kişiden biri obez olabilir

Obezite, Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor!

İstanbul (İGFA) – Vücutta aşırı yağ birikimi ile tanımlanan ve kronik bir hastalık olan obezite, dünya genelinde hızla yayılıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Obezite; diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri gibi hayati hastalıklara davetiye çıkarırken, yaşam kalitesini de düşürerek psikolojik problemlere yol açabiliyor.

Doç. Dr. Kartal, Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan bireyleri obez olarak tanımladığını ve bu değerin 40 ve üzeri olması durumunda morbid obezite olarak kabul edildiğini vurguladı. Obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşayan veya vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bireyler için obezite cerrahisinin önerildiğini söyledi.

Çevresel Faktörler ve Genetik Önemli!

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin gelişiminde genetik yatkınlığın yanı sıra sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının da önemli rol oynadığını belirtti. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlık kontrollerinin obeziteyle mücadelede kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Obezite cerrahisinin etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ancak ameliyat sonrası hastaların da sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi gerektiğini vurgulayan Kartal, obezite ameliyatlarında oluşabilecek komplikasyonlara da dikkat çekti.

Obezite tanısı konan bireylerin, tedavi sürecinde dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kartal, bu sayede kalıcı başarı elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir