Türk Yatırımcılar Yurt Dışı Gayrimenkule Yöneldi
Türk yatırımcılar, iç piyasadaki yüksek fiyatlar ve finansman zorlukları nedeniyle yönünü yurt dışı gayrimenkule çevirdi. Dubai, Yunanistan, Karadağ ve Gürcistan gibi ülkeler yatırımcının daha fazla ilgisini çekmeye başladı. Son verilere göre net konut dengesi, ilk kez yurt dışı alımları lehine açık verdi. Bu durumda Türk vatandaşları yurt dışında daha fazla konut satın alırken, yabancıların Türkiye’ye olan ilgisi azaldı. Böylece net gayrimenkul yatırım dengesi negatife döndü. 2024’te Türk vatandaşları yurt dışında toplam 2,5 milyar dolarlık konut aldı. Aynı dönemde yabancıların Türkiye’de yaptığı alım 2,1 milyar dolar oldu ve 400 milyon dolarlık açık meydana geldi.
4 Yılda 10 Kat Artış
Türkiye’de yıllık konut ihtiyacı yaklaşık 1 milyon iken, yıllık üretim ortalama 650 bin adette kalıyor. Uzmanlar, oluşan 350 bin konutluk arz açığının fiyatları yukarı çektiğini ve yatırımcıyı yurt dışına yönelttiğini belirtiyor. Son 4 yılda Türklerin yurt dışına yaptığı konut yatırımı yaklaşık 10 kat artarak 213 milyon dolardan 2,5 milyar dolara ulaştı. Dubai’ye yapılan Türk yatırımları ise son iki yılda 400 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldi. Türkiye’deki yüksek konut fiyatları, sınırlı kira getirisi ve yüksek faize bağlı krediye erişim sorunları gibi nedenlerle yerli yatırımcıyı yurt dışına itiyor. Türkiye’nin aksine, Dubai, Yunanistan, Karadağ ve İngiltere gibi ülkelerde; sıfır vergi, yüksek kira çarpanı ve kısa amortisman süreleri Türk alıcıları cezbediyor.
Türkiye Döviz Kaybediyor
Aynı dönemde, yabancıların Türkiye’de konut alımı ise son yılların en düşük seviyelerine geriledi. 2021’de 6,5 milyar doları bulan yabancı alımları, 2024’te 2,1 milyar dolara kadar düştü. Sektör temsilcileri, yüksek fiyatlar, kira düzenlemeleri ve alternatif ülkelerin ortaya çıkması nedeniyle Türkiye’ye yönelik yabancı tercihini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yatırım ortamının yeniden güvenli hale getirilmesi ve iç piyasada konut arzının artırılması gerektiğinin altını çiziyorlar. Bu durum, yabancı yatırımcının ilgisinin azalması ve konut sektöründe döviz girişinin azalmasıyla sonuçlanıyor.

Doğru Adımlarla 10 Milyar Dolar Çekeriz
- Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Türk yatırımcıların yurt dışına yönelmesinin en büyük nedenlerinden birinin kiracı-ev sahibi ilişkilerindeki belirsizlik olduğunu söylüyor. Kira hukukunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle yatırımcılar, Dubai, İngiltere ve Avrupa ülkelerini tercih ediyor. Yabancı yatırımcının Türkiye’den çıkışına da değinerek rekabetin dünya genelinde arttığının altını çiziyor ve Türkiye’nin avantajlarının azaldığını belirtiyor.
- Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal’a göre Türkiye’nin yeniden atağa geçmesi için net bir planlama yapılması gerekiyor. Bu sayede doğru stratejilerle 1 yıl sonra 10 milyar doları görebilmek mümkün olabilir.