Yemekle mutlu oluyorsanız dikkat! Uzmanlar yeme bağımlılığına karşı uyarıyor

Yeme Bağımlılığını Önlemek İçin 8 Tavsiye

Günümüzde birçok insanın farkına varmadığı yeme bağımlılığı, Medical Park Ataşehir Hastanesi’nden Diyetisyen Şevval Işıklı tarafından “‘bireylerin kendilerini kontrol edemedikleri bir şekilde, sürekli aşırı yemek yeme dürtüsüne kapılmalarına neden olan psikolojik bir durum” olarak tanımlanmaktadır. Diyetisyen Işıklı, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

“Sadece Açlık Değil, Psikolojik Durumlar da Etkili”

Yeme bağımlılığının sadece fizyolojik olarak değil, duygusal ve psikolojik durumlarla da ilişkili olduğunu vurgulayan Diyetisyen Şevval Işıklı, bunun ciddi fiziksel ve ruhsal etkilere neden olabileceğini belirtti.

“Yüksek Tansiyon ve Kalp Hastalıkları Riski”

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığının obezite, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve aynı zamanda psikolojik olarak da kişileri olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

“Genetik ve Psikolojik Faktörler Etkili”

Yeme bağımlılığının genellikle genetik, çevresel, psikolojik ve biyolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığını belirten Diyetisyen Işıklı, bu durumu tetikleyen unsurları açıkladı.

“Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler”

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığının belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Kontrolsüz yemek yeme isteği,
  • Duygusal yeme alışkanlığı,
  • Fazla yemek yedikten sonra suçluluk ve pişmanlık duyguları,
  • Yemek yeme sırasında zamanın farkına varmamak,
  • Yemeğin hayattaki önemli bir unsur haline gelmesi,
  • Yemek yeme davranışını gizleme gereksinimi.

“Yeme Bağımlılığını Artıran Faktörler”

Dyt. Işıklı, stres, depresyon, duygusal travmalar gibi durumların yeme bağımlılığını tetikleyebileceğini ve kişilerde artışa neden olabileceğini belirtti.

“Ruhsal Depresyonun Etkisi”

Depresyonun yeme bağımlılığını artırabileceğine dikkat çeken Dyt. Işıklı, depresyonun yorgunluk ve motivasyon eksikliği gibi durumlar yaratarak yeme isteğini artırabileceğini açıkladı.

“Çikolata, Cips ve Fast Food Bağımlılığı Tetikler”

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığını destekleyebilecek besinlerin başında çikolata, cips, fast food gibi yüksek şeker ve yağ içeren gıdaların olduğunu belirtti.

Yeme Bağımlılığından Korunmak İçin 8 Öneri

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığından korunmak için şu önerilerde bulundu:

  • Duygusal yeme alışkanlıklarını fark etmek,
  • Dengeli ve düzenli beslenmek,
  • Farkındalıkla yeme metodu uygulamak,
  • İşlenmiş gıdalardan kaçınmak,
  • Porsiyon kontrolüne önem vermek,
  • Su tüketimini artırmak,
  • Bilinçli atıştırmalıkları tercih etmek,
  • Bireysel ve grup terapilere katılmak.

Related Posts

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir