ABD’den Türkiye’ye nükleer yatırım sinyali! Finansman hazır, gözler projelerde

ABD Dışişleri Bakanlığı Nükleer Enerji Danışmanı, Türkiye’nin Nükleer Enerji Projelerine Finansal Desteğe Hazır

ABD Dışişleri Bakanlığı Nükleer Enerji Kıdemli Danışmanı Justin Friedman, ABD’nin önde gelen finans kuruluşlarının Türkiye’deki nükleer enerji projelerine, özellikle de küçük modüler reaktörlere finansal destek sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Doğru projelerin beklediğini dile getiren Friedman, bu sözleri Ankara Sanayi Odası ve Nükleer Sanayi Derneği işbirliğinde gerçekleşen 11. Nükleer Santraller Zirvesi-NPPES 2025 kapsamında yaptı.

Friedman, Türkiye ile ABD arasındaki uzun vadeli ortaklığa vurgu yaparak, nükleer enerjinin bu ortaklığın önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Türkiye’nin 20 gigavatlık “net ve kararlı” nükleer kurulu güç hedefine ve şirketlerin bu alana olan ilgisine dikkat çeken Friedman, Türkiye’nin nükleer enerji konusunda lider olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Küçük modüler reaktör teknolojisi konusunda ABD ile Türkiye arasında doğal bir işbirliğine işaret eden Friedman, Türk şirketlerinin yurt dışındaki nükleer projelere hizmet sağladığını ve ABD’li şirketlerin de bu uzmanlıktan faydalanmayı arzuladığını belirtti.

Friedman, ABD ile Türkiye arasındaki derin dostluk ve iyi ortaklık ilişkisini vurgulayarak, bu ortaklığın nükleer alanda da gelişmesini arzuladıklarını söyledi. İki ülke arasında yakın zamanda nükleer enerji alanında bir anlaşma olabileceğine değinen Friedman, ABD’nin Türkiye’deki nükleer projelere destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

POLONYA VE ROMANYA’NIN ARDINDAN SIRA TÜRKİYE’DE OLABİLİR

Friedman, Amerikan finans kuruluşlarından EXIM Bank ve ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumunun (DFC), dünya genelindeki nükleer projelere destek verme taahhüdünde bulunduğunu ve bu kapsamda Romanya ve Polonya’daki projeler için 17 milyar dolarlık niyet mektupları verdiğini belirtti. Friedman, bu kuruluşların Türkiye’ye de ilgi duyduğunu ve küçük modüler reaktör alanında ilerlemeyi destekleyecek programlarının olduğunu aktardı.

Friedman, dünyada nükleer enerji sektöründe fikirlerin somut uygulamalara dönüştüğü bir dönemde olduklarını ifade ederek, ABD’nin nükleer enerji alanındaki çabalarını artırdığını ve 2050’ye kadar nükleer kapasitesini 100 gigavattan 400 gigavata çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Dünya Bankası’nın nükleer enerji projelerine destek sağlama yasağını kaldıracağını açıklamasından memnuniyet duyan Friedman, bunun ABD’nin uzun süredir istediği önemli bir adım olduğunu belirtti. Friedman, Dünya Bankası’nın finansman sağlamasının yanı sıra özel sermaye piyasalarına da güvenli bir yatırım mesajı vereceğini düşündüklerini belirtti.

Related Posts

KEMANKEŞ 1 hedef tanımıyor! Havadan sonra karada da tam isabet

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. Geçen hafta Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vuran KEMANKEŞ 1 bu kez de yer hedeflerini başarıyla imha etti.

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi

Altın fiyatlarında son durum: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatlarında son durum: Gram ne kadar oldu?

AJet, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Şam’a ilk uçuşunu tamamladı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.

Arabulucu hatası nedeniyle mağdur oldu: AYM’den işçiye tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), arabulucunun hatası nedeniyle işe iade davası reddedilen işçinin başvurusunda, adil yargılama hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği sonucuna vararak, çalışana 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.