Apple’da tarihi kayıp! iPhone modellerine zam gelecek mi?

Apple, Trump’ın Tarife Tehditleri Sonrası Tarihi Kayıp Yaşıyor

Trump’ın tarife tehditleri sonrasında, teknoloji devi Apple büyük kayıplarla karşı karşıya kaldı. Çin’in misilleme önlemleri, şirketin finansal performansını olumsuz etkiledi. Trump, Çin’in tarifeleri geri çekmemesi halinde Çin’e uygulanan gümrük vergisinin %54’e çıkarılacağı tehdidinde bulundu. Bu durumda, Apple özellikle yüksek gümrük vergilerinden olumsuz etkilenecek bir şirket olarak öne çıkıyor.

Analistlere göre Apple, %54 gümrük vergisi ile karşı karşıya olan Çin’e olan büyük bağımlılığı nedeniyle ticaret savaşından en çok etkilenen şirketlerden biri. Şirketin hisseleri son üç işlem gününde değerinin yaklaşık %20’sini kaybederek piyasa değerinde neredeyse 640 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı.

Piyasalar tarife duyurularından etkilenirken, Pazartesi günü teknoloji devlerinden Apple, Microsoft ve Tesla dışında düşüş yaşandı.

638 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi zamları sonrasında New York borsasında tarihi bir düşüş yaşanmış, büyük şirketlerin hisseleri değer kaybetmeye başlamıştı. Bu kayıpta en çok darbeyi alan şirketlerden biri de Apple oldu ve %3,7 değer kaybı yaşadığı gözlendi.

Apple’ın üç günlük düşüşü %19’a ulaşarak 638 milyar dolarlık piyasa değerini yok etti.

Apple’ın Hindistan, Vietnam ve Tayland gibi diğer ülkelerde üretim yapmasına rağmen, bu ülkeler de Trump’ın artan gümrük vergilerinden etkilendi.

Teknoloji devi Apple, Trump’ın tarifeleri sonrasında zor günler yaşamaya devam ediyor. Nasdaq, %10 düşerek beş yılı aşkın bir sürenin en kötü performansını sergiledi ve Pazartesi gününü yükselmeden tamamladı.

TELEFON MODELLERİNE ZAM GELEBİLİR

Analistler, yeni vergilerin yürürlüğe girmesiyle Apple’ın fiyatları yükseltebileceğini ya da ek tarife maliyetlerini karşılamak zorunda kalabileceğini belirtiyor. UBS analistlerine göre, Pazartesi günü Apple’ın en üst seviye iPhone modelinin fiyatı mevcut 1.199 dolardan yaklaşık 350 dolar ya da %30 artabilir.

Barclays analisti Tim Long, Apple’ın fiyat artışı yapmasını beklediğini ve aksi takdirde şirketin hisse başına kazançta %15’e varan bir kayıp yaşayabileceğini belirtti. Apple ayrıca tedarik zincirini yeniden düzenleyerek ABD’ye yapılan ithalatın daha düşük gümrük vergisi uygulanan diğer ülkelerden gelmesini sağlayabilir.

Apple, son yaşanan olaylarla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Related Posts

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Altın yükselir mi?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından …

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

Merkez’in hamlesi TL’yi kurtaramadı: 6 ayın dibini gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verileri, Türk Lirası’nın nisan ayında reel anlamda değer kaybettiğini ortaya koydu. TÜFE bazlı REK endeksi, bir önceki aya göre 1,55 puan düşerek 72,12 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir