Büyük Boa’nın Ölümüyle Antik Bo Dili Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Hindistan’ın Andaman Adaları’nda Büyük Boa’nın Ölümü ile Bo Dili Yok Olma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Büyük Boa, binlerce yıldır konuşulan Bo dilinin son temsilcisi olarak Hindistan’ın Andaman Adaları’nda yaşamını yitirdi.

Dilbilimci Prof. Anvita Abbi, Büyük Boa’nın ölümüyle birlikte Hindistan’ın kültürel mirasının unutulmaz bir parçasının kaybolduğunu belirtiyor.

Bo, Andaman Adaları’nda yerli kabileler arasında kullanılan Büyük Andaman dil ailesine aitti.

Prof. Abbi, yıllarını bu antik dili öğrenmeye adamış ve 2010 yılında Büyük Boa’nın vefatıyla dili kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı.

BBC’ye konuşan Prof. Abbi, Büyük Boa’nın hayatını kaybettiği günü “değerli bir şeyin yok oluşu” olarak hatırlıyor.

Prof. Abbi, “Bu dil diğer dillerle temas etmeyerek izole bir şekilde varlığını sürdürmüştü. Benim için çok değerliydi çünkü muhtemelen en eski dillerden biriydi” diyor.

Hint Okyanusu Tsunamisi İle Zorlu Yıllar

Prof. Abbi, Büyük Boa’nın sesini kaydeden son kişi olduğunu belirtiyor ve kayıtlarda Bo’nun “Dilimizi unutmayın” dediğini aktarıyor.

Büyük Boa’nın topluluğu 2004 yılında yaşanan Hint Okyanusu depremi ve ardından gelen tsunami felaketi nedeniyle yerinden edildi.

Prof. Abbi, topluluğun yerinden edilmesinin veri toplamayı zorlaştırdığını ve bu durumun tam bir paradoksa yol açtığını ifade ediyor.

Zamanla Büyük Boa, Prof. Abbi’ye açılmaya başladı ve onunla Strait Adası’nda uzun süre geçirmeye başladı.

Bo’nun yalnızlığını hafifletmek için sık sık şarkılar söylediği ve kuşlarla iletişim kurduğu biliniyor.

Büyük Boa’nın son yıllarında sağlık sorunları yaşadığı ve telafi edilemeyecek kadar zayıfladığı belirtiliyor.

Prof. Abbi, Bo’nun ölümünden sonra dört kabile dilini içeren ilk sözlüğü derleyerek, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dillerin bir izini bırakmıştı.

Related Posts

MEB, milli eğitim müdürlükleri yönetmeliğinde ÖMY ile TYMM’ye yönelik düzenleme yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bakanlık yönetmelikte yaptığı değişikliklerle milli eğitim müdürlüklerine Öğretmen Meslek Yasası’yla (ÖMY) getirilen Milli Eğitim Akademisi’ni eklerken; eğitim kurumlarında din ve ahlâk eğitim-öğretimini geliştirmek ve yaygınlaştırma görevi de getirildi.

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın afet hazırlık çalışmalarını açıkladı

Bakan Tekin, afet hazırlık çalışmaları kapsamında, 54 bin 151 öğretmen ve personele yangın eğitimi, 1 milyon 240 bin 657 öğrenciye afet farkındalık eğitimi verdiklerini duyurdu.

İstanbul Valisi Davut Gül, 23 Nisan Bayramı Nedeniyle Öğrencileri Ağırladı

İSTANBUL Valisi Davut Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anadolu’daki 5 ilden gelen öğrencileri ağırladı. İstanbul Valisi Davut Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Artvin, Adıyaman, Elazığ, Nevşehir …

Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı rafta: ‘Gökyaşı’ okurunu bekliyor

Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan iki bölümlük kitabında, son on yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiiri yer alıyor. Soysal, modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına …

Karapınar’da İlkokul Öğrencileri Arasında Halı Saha Turnuvası Düzenlendi

Karapınar ilçesinde ilkokul öğrencileri arasında halı saha turnuvası düzenlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Karapınar Belediyesi iş birliğinde düzenlenen turnuvayı, Yunus Emre İlkokulu kazandı. Belediye Başkanı İbrahim Önal, “Bu tür …

Öğrencileri okula kilitlediler

Proje okulları atamaları protestolarında öğrencilerin okula kilitlenmesine ilişkin konuşan Eğitim-İş Genel Sekreteri Seher Ergin, “Bu bir güvenlik uygulaması değil, açıkça bir baskı rejiminin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir