Deprem korkusu emlak trendlerini değiştirdi: İstanbul’da bu 5 ilçeye ilgi arttı

İstanbul’da Deprem Riski ve Konut Tercihleri Değişiyor

Son yıllarda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan depremler ve özellikle İstanbul’da beklenen büyük depremin endişesi, vatandaşların konut tercihlerinde önemli değişikliklere neden oluyor.

İstanbul’da ev satın almak veya kiralamak isteyenler, artık risk faktörlerini göz önünde bulundurarak hareket ediyor. Özellikle sağlam zemin yapısına ve fay hatlarından uzak konumlara yoğun ilgi gösteriliyor.

BEŞ İLÇEDE YOĞUN İLGİ

Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul’da gayrimenkul aramalarında belirgin bir değişim yaşanıyor. Artık gözler, şehrin kuzeyinde bulunan ilçelere çevrildi.

Sektör temsilcilerine göre, “Depremin ardından, özellikle Başakşehir, Eyüpsultan, Sarıyer, Beykoz ve Çekmeköy ilçelerine olan ilgi arttı. Bu ilçelerin hem fay hatlarına uzak olması hem de sağlam zeminlere sahip olmaları tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle Eyüpsultan’ın Göktürk semti dikkat çekiyor” deniyor.

YENİ TREND: SAĞLAM ZEMİN VE UYGUN FİYAT

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Adrese Gayrimenkul Pazarlama Yöneticisi Selçuk Hiçdurmaz, Avrupa yakasında Başakşehir ve Anadolu yakasında Çekmeköy’ün merkezi konumları ve uygun fiyat avantajlarıyla tercih edildiğini belirtiyor. Hiçdurmaz’a göre, bu ilçeler 5 kat daha fazla talep görüyor. Buna karşılık güneydeki ilçeler ise daha az tercih ediliyor.

İSTANBUL’DA KİRA BEDELİ YÜKSEK

İstanbul’da konut kiraları hızla artmaya devam ediyor. Şehir genelinde ortalama kira bedeli 26 bin 500 TL seviyelerine ulaşmış durumda.

ARSA TALEBİ ARTIYOR

Deprem korkusu sadece konutları etkilemiyor, arsalara olan talebi de artırıyor. Sakarya ve Bilecik gibi çevre illerde arsaların ilgi gördüğü belirtiliyor. Hiçdurmaz, “Sakarya ve Bilecik’te ilginin arttığı, ancak bu arazilerin konut yapılmaya uygun olup olmadığının iyi araştırılması gerektiği” konusunda uyarıda bulunuyor.

GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI ÖNEM TAŞIYOR

İstanbul’da konut ve arsa tercihleri artık estetik ve ulaşım faktörlerinden öte güvenlik endişelerine göre şekilleniyor. Depreme dayanıklı bölgeler tercih edilirken vatandaşlar daha bilinçli tercihler yapıyor. Emlak sektöründe bu yönelimin önümüzdeki dönemde daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Related Posts

BES-AR açıkladı: Dört kişilik bir memur ailesi Mayıs ayı açlık sınırı 35 bin liraya dayandı

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) tarafından yapılan araştırmaya göre Mayıs 2025 döneminde dört kişilik bir memur ailesinin açlık sınırının 34 bin 888 TL, yoksulluk sınırının ise 84 bin 352 TL olduğu bildirildi. BES-AR tarafından …

Özel sektörün yurtdışı kredi borcu yükseldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre özel sektörün mart ayındaki toplam kredi borcu bir önceki aya göre 10,5 milyar dolar artarak 182,6 milyar dolar oldu.

Son dakika… İşsizlik verileri açıklandı

TÜİK’in yayımladığı 2025 yılı ilk çeyrek verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,2’ye geriledi. Genç işsizlik yüzde 15 olurken, istihdam oranı yüzde 48,9’a düştü. Atıl işgücü oranı ise yüzde 28,5’e yükseldi. En fazla istihdam kaybı tarım sektöründe yaşandı.

Enerjide acele kamulaştırma kararları

Cumhurbaşkanı kararları, Resmî Gazete’de yayımlandı

Organize Sanayi Bölgeleri 2025 raporu yayımlandı

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme’nin “Bir Bakışta Organize Sanayi Bölgeleri 2025” adlı raporunun sonuçları paylaşıldı. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya: “2020-23 arasında çok hızlı yükseliş gösteren kira ve arsa fiyatlarında, 2024 itibarıyla bir denge sürecine girildiğini gözlemliyoruz” dedi.

1 ton 250 kilogramlık Paşa, fiyatıyla dudak uçuklatıyor!

Kent merkezine 81 kilometre uzaklıkta olan Altınyayla ilçesinde besicilik yapan Yusuf Yücel, 4 yıl önce 1 ton 42 kilogram ağırlığındaki boğa beslemişti. Kurban Bayramı için hazırladığı boğayı damızlık olarak ayıran üretici, soyunu devam ettirmek …