Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

23 Nisan Depremi Sonrası Arsa ve Tarla Fiyatları Artıyor

İstanbul ve çevresinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından arsa ve tarla fiyatlarında dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu ve Saray gibi bölgelerde gayrimenkul talebinde artış gözlemleniyor.

Şikayetler Artıyor

Gayrimenkul hukukçusu avukat Ebru Yılmaz, deprem sonrası artan yatırım ilgisine dikkat çekerek, tüketicilerin plansız hareket etmemesi gerektiğini belirtiyor. İmara kapalı bölgelerde yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, yerleşime uygun olmayan alanlarda yapılan satışlarda dolandırıcılık riskinin çok yüksek olduğunu ve tüketicilere imar değil vaat satıldığını söylüyor. Belediyelerin resmi açıklama yapmadan imar geleceği hakkında söz vermenin güvenilir olmadığını ve imar planlarının yıllarca bekleyebileceğini hatta çıkamayacağını belirtiyor.

Çeşmeli gibi yerleşime kapalı bölgelerde, dolandırıcıların yüksek fiyattan satış yaparak tüketicileri kandırdığına dair artan şikayetlerin olduğunu belirtiyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanı Burak Taban, vatandaşları sahte ilanlara karşı uyararak, tapu ve imar durumlarını resmi kurumlardan kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Marmara Ereğlisi’nde 20 yıl önce ‘yakında imar gelir’ vaadiyle yapılan satışların hala imar alamadığını örnek gösteriyor ve bu durumun insanların umutlarıyla oynandığını belirtiyor.

Tiny House Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiny house modasının devam ettiğini ancak bu alanda pek çok kişinin yönetmelikler hakkında bilgisiz olduğunu belirtiyor. Şehir planlayıcıları, tiny house’un sabitlenmesinin yasak olduğunu ve tekerlekli ve taşınabilir olması gerektiğini vurgularken, altyapı hizmetlerine sahip olmayan yerlerde konulamayacağını belirtiyor.

Arsa Alımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tapu kaydı kontrolü yapın, hisseli olup olmadığını ve niteliğini öğrenin.
  • İmar durumu sorgulayın ve alacağınız yerin konut yapılabilirliğini öğrenin.
  • Kadastro ve parsel bilgilerini inceleyin.
  • Ulaşım ve altyapı durumunu araştırın.
  • Doğal afet riskini kontrol edin.
  • Tarım arazileri alırken toprak koruma kanununa dikkat edin.
  • Satıcıyla noter tasdikli sözleşme yapın.
  • Vergi borcu ve haciz durumunu kontrol edin.
  • Çevre projelerini araştırın.

Related Posts

Çalışanlar isyan etti: Herkes zam beklerken dev şirket maaşları düşürdü

Getir’de çalışan kuryeler, son günlerde yapılan maaş kesintileri ve bonus iptalleri nedeniyle tepkili. Ücretlerde yüzde 30’a varan indirimlerin yanı sıra haftalık ve saatlik bonusların da kaldırılması, çalışanlar arasında büyük huzursuzluk yarattı

İş’te güven imzası

İş Bankası 1.3 milyar dolarlık sürdürülebilir sendikasyon kredisi sözleşmesini imzaladı. Genel Müdürü Aran, “Net sıfır hedeflerimiz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz İklim Dönüşüm Planı’na katkı sağlayacağız” dedi.

AKP ‘satış’ şampiyonu

Türkiye’de 1986’dan bu yana toplam 72.3 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleşirken, 2025’in ilk 5 ayında taşınmaz satışlarından 741.6 milyon dolar gelir sağlandı. Cumhuriyet dönemi kamu varlıklarının satışı artarken, gelirler genellikle cari harcamalara harcanıyor.

Temmuz ayında sıfır zam tehlikesi: 2.5 milyon emekli etkilenecek!

Emeklilerin temmuz ayı zam oranı ne zaman açıklanacak? Emeklilere zam nasıl hesaplanıyor? Kök maaşı 10 bin liranın altında olan emekliler için ne gerekiyor? Emeklilere temmuz zammı için son tarih ne? İşte tüm ayrıntılar…

Banka kredilerinde tarihi artış!

Türkiye’de 2024 yılı bankacılık sektöründe tarihi kredi büyümesine sahne oldu. Enflasyonist baskıların ve alım gücündeki düşüşün etkisiyle vatandaş ve işletmeler krediye yönelirken, yıl sonunda toplam kredi hacmi 15,6 trilyon TL’ye ulaştı. Bu rakam …

Asya borsaları pozitif seyrediyor 9 Haziran 2025

Asya borsalarında, ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmazlıklarını gidermeyi amaçlayan görüşmeler öncesinde pozitif seyir izleniyor.