Geçmişte, yaşadığınız yerde hangi dinozorlar yaşıyordu?

Dünya Tarihinin İzinde: Etkileşimli Harita ile Geçmişe Yolculuk

Dünya’nın geçmişine dönüş yapmak artık daha kolay hale geldi. Yepyeni bir etkileşimli harita, milyonlarca yıl içinde kıtaların nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor. Bu harita sayesinde, yaşadığınız yerin antik çağlardaki konumunu keşfedebilir ve yakın geçmişte hangi tarih öncesi canlıların bulunduğunu öğrenebilirsiniz.

Son 750 milyon yıl boyunca, tektonik plakaların hareketleriyle gezegenin yüzeyi sürekli değişti. Kıtalar bir araya gelip devasa süper kıtalar oluşturdu, sonra ayrılarak bugünkü şekillerini aldı. Okyanuslar açıldı, kapandı, kara parçaları değişik iklim kuşaklarından diğerlerine sürüklendi ve Dünya üzerindeki yaşam koşulları radikal şekilde değişti.

Zamanda Yolculuk: Dinozorlar Çağına Doğru

İnteraktif harita, Kaliforniyalı paleontolog Ian Webster tarafından tasarlandı ve geçmişte yaşadığınız bölgenin detaylı bir şekilde nasıl göründüğünü görselleştiriyor. Kullanıcılar, şehirlerini girerek jeolojik zaman içinde nasıl hareket ettiğini keşfedebilirler.

Harita, varsayılan olarak 240 milyon yıl öncesine, yani Orta Triyas dönemine ayarlanmış durumda. Bu dönemde, kıtalar hala dev süper kıta Pangaea’da birleşmiş durumdaydı ve dinozorlar, memeliler ve kuşların ilk izleri görülmeye başlanmıştı.

Haritanın İşleyişi

Bu interaktif platform, kullanıcıların yaşadıkları bölgenin tarihi değişimlerini keşfetmelerine olanak tanıyor. Harita üzerinden:

  • Şehrinizin milyonlarca yıl içindeki hareketini,
  • Su altında mı, ekvatora yakın mı yoksa kutuplara mı sürüklendiğini,
  • Geçmişte hangi canlıların yaşadığına dair bilimsel tahminleri görebilirsiniz.

Bu harita, sadece geçmişte yaşadığınız yerin izlerini sürmek için değil, aynı zamanda coğrafya ve tarih meraklıları için de büyük bir öğrenme fırsatı sunuyor. Dünya’nın jeolojik evrimine ilgi duyanlar için bu tür interaktif araçlar, geçmişin sırlarını çözmede önemli bir rol oynuyor.

Related Posts

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

WhatsApp’a yapay zeka dokunuşu: Her sohbete özel olacak

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek adına yapay zeka destekli bir özellik üzerinde çalışmalara başladı. Bu yeni özellik sayesinde kullanıcılar sohbetlerini istedikleri şekillerde renklendirebilecek.

Uzay aracı 53 yıl sonra düşüyor: Türkiye de risk altında

Soğuk savaş döneminden kalma Sovyet uzay aracının 53 yıl sonra Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Atmosfere girerek yanması beklenen aracın düşebileceği yerler arasında Türkiye de var.

Eskişehir’deki satranç turnuvası tamamlandı

Eskişehir’de 10 farklı ilden 100 katılımcının yer aldığı ‘Mayıs Ayı ELO Satranç Turnuvası’ sona erdi.

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir