Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Vatikan’da yapılan ikinci ve üçüncü tur oylamada Papa seçilemedi

Konklav’a öğleden sonraki oylamalarla devam edilecek

‘Orman Benim’ kampanyası ikinci yılında 81 ilde eş zamanlı gerçekleşiyor: Ormanlar bizim sorumluluk hepimizin

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünce orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla geçen yıl başlatılan “Orman Benim” kampanyası bu yıl da 9 Mayıs’ta tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek. Kampanya kapsamında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Sarnıç Göleti’nde 7’den 70’e her yaştaki gönüllü vatandaşlarla birlikte orman temizliği yaparak, etkinliklere katılacak.

Hindistan ordusu: Pakistan dün gece sınır hattı boyunca topçu ateşini sürdürdü

Hindistan ordusu, Pakistan ordusunun dün gece iki ülke arasındaki fiili sınır Kontrol Hattı’nda (LoC) hafif silah ve topçu ateşini sürdürdüğünü bildirdi.

Burada kişi başına 4,5 koyun düşüyor

Yeni Zelanda’daki son sayım, kişi başına 4,5 koyun düştüğünü ortaya koydu. Ancak bu rakamlar, 1982’deki sayımın yanında adeta bir hiç…

Bazı emekli askerlerin orduevine girişleri yasaklandı

Son dakika haberi.. Bazı emekli askerlerin orduevine girişleri yasaklandı.

20 yıllık ünlü restoran şubelerini kapatıyor: Müşterilerine duygusal veda

Merkezi Teksas olan ünlü Meksika restoranı, zorlu ekonomik koşullar ve mülk sahipleriyle yapılan müzakerelerin olumsuz sonuçlanmasından sonra, şubelerini kapatma kararı aldı. Restoran, 20 yıllık bir sürenin ardından faaliyetlerine son verecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir