Halk TV müellifi Barış Soydan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın iktisat siyasetlerinde ‘kesinlikle değişim olmayacağı’ tarafındaki bildirilerini kıymetlendirdi.
“Dünyanın hiçbir yerinde bağı kalmayan gösterge faiz-enflasyon dayatmasını tek kurtuluş reçetesi üzere önümüze koyanların bir kısmı zırcahil, bir kısmı ise alenen haindir.” – 27 Mayıs 2022.
“Kimse bizden şunu beklemesin, bu iktidar faiz artırmayacak, faizi düşürmeye devam edeceğiz.” – 6 Haziran 2022.
Erdoğan’ın bu iletilerinin muhatabının aslında çok da uzaklarda olmadığını belirten Soydan, edindiği bilgiler ve izlenimler doğrultusunda bu telaffuzların piyasalara değil, daha çok yakın etrafından birtakım isimlere yönelik olduğunu söyledi.
Soydan, “AKP=Tayyip Erdoğan diye düşünülüyor olsa da, iktisadın içinde bulunduğu duruma karşı karşısında iktidar partisi içinde hem şikayetlerin hem tahlil arayışlarının arttığı bir gerçek. Bu durum vakit zaman mümkün kabine ve takım değişikliği senaryolarına da evriliyor” tabirini kullandığı yazısına şöyle devam etti:
“İşte Erdoğan son periyottaki katı bildirileriyle aslında parti içindeki farklı görüşleri ve çekişmeleri bastırmayı hedefliyor.
AKP içerisinde ve Erdoğan’ın etrafında nasıl bir dağılım ve bir bakıma kamplaşma var? Erdoğan’ın planı ne?
“BAZI KIYMETLİ İSİMLERİN OLDUĞU BİR KÜME ÖNEMLİ TELAŞLAR TAŞIYOR”
Önce ‘Endişeli ve giderek daha aktif’ olan kümeden bahsedelim. Kaynaklarıma nazaran Binali Yıldırım, Fuat Oktay ve AKP içerisinde birtakım kıymetli isimlerin olduğu bir küme, iktisadın gidişatına ve seçimlerin mukadderatına ait önemli tasalar taşıyor. Bu küme hem parti merkezi hem teşkilatlarda hakim görüşü temsil ediyor. İktisatta temel göstergelerin bozulduğunu, halkta önemli refah kaybı yaşandığını ve sabır tavsiyelerinin artık kabul görmediğini söz ediyorlar.
Ekonomide geçmişte Binali Yıldırım’ın uyum rolü üstlenerek sıkıntı periyotlarda krizleri önlediği, onun uyumunda çalışan eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile periyodun Merkez Bankası Lideri Murat Çetinkaya’nın aldıkları tedbirlerle 2017 Referandumu ve 2018 seçimlerinin ucu ucuna da olsa kazanılmasını sağladığını hatırlatıyorlar. Binali Yıldırım’ın uyumunda iktisat siyasetlerinde acil tedbirler ve takım değişimi dair tekliflerin Erdoğan’a iletildiği belirtiliyor.
Erdoğan’ın son günlerde net sözlerle verdiği ‘Ekonomi siyasetlerinde değişim yok’ bildirilerini, bu arayışlara karşı bir duruş olarak pahalandırmak mümkün.
“ALBAYRAK’IN MUHTEMEL BİR DEĞİŞİKLİKTE ÖN PLANDA OLMASI ÇOK MUHTEMEL GÖRÜLMÜYOR”
Kaynaklarıma nazaran Erdoğan cephesi de sanılanın bilakis tek bir yapı ve bakıştan ibaret değil. 2018 seçimleri sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığını üstlenen Berat Albayrak, 2020 Kasımında istifasını vermesinden bu yana ortalarda görünmüyor. Bununla birlikte iktisat idaresinde Albayrak’a yakın çok sayıda ismin bulunduğu biliniyor. Fakat Albayrak’ın vazifeden ayrılma formu ve kamuoyundaki olumsuz algı üzere nedenler sebebiyle Albayrak’ın muhtemel bir değişiklikte ön planda olması çok muhtemel görülmüyor.
Kaynaklarıma nazaran Albayrak’ın kısa müddet evvel büyük umutlarla yayınladığı kitabın beklenen etkiyi yaratamaması da bunda tesirli. Tekrar de Albayrak, hem iktidar yakın medya hem Saray’daki danışmanlar aracılığıyla hâlâ denklemin içinde. Bu ortada Albayrak’ın Bakan Nebati’den dayanağını çektiği de konuşuluyor.
“NUMAN KURTULMUŞ İKTİSAT İDARESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYOR”
İktidar partisi içinde bir diğer tesirli figür, Numan Kurtulmuş. Kurtulmuş’un parti içerisinde kendisine yakın bir takımla birlikte çalışıp vakit zaman Erdoğan’la hususları müzakere ettiği biliniyor. Kurtulmuş’un iktisat idaresinin değiştirilmesini istediği söyleniyor…
Erdoğan şimdilik değişik taleplerine kapıyı kapamış durumda. Fakat sonbahar aylarında iktisatta yaşanabilecek yeni fırtınanın Erdoğan üzerinde baskıyı artırabileceğini ve parti içerisinde de telaşları çok üste taşıyabileceği belirtiliyor.”