Kalehan Enerji’den Karbon Azaltımı Atılımı

Kalehan Enerji, Karbon Salımını Azaltmada Önemli Adım Attı

Kalehan Enerji, karbon salımının azaltılması konusunda önemli bir adım attı. Şirketin Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), International Carbon Registry (ICR) tarafından yapılan validasyon sürecini tamamlayarak sisteme kaydını gerçekleştirdi. Yılda 1,5 TWh temiz enerji üreten santral, her yıl 835 bin tonun üzerinde karbon salımını engelliyor.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı çerçevesinde 2050 yılında karbon emisyonunu sıfırlama çalışmaları, tüm dünyada önemli değişim ve dönüşümleri beraberinde getirirken Türkiye’de de bu konuda çalışmalar sürüyor. Enerji sektöründe, yeni yatırımlarıyla yenilenebilir kaynaklı enerji portföyünü hızla artıran Cengiz Holding’in iştiraki Kalehan Enerji’nin Bingöl, Solhan’da bulunan Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), validasyon süreçlerini tamamlayarak International Carbon Registry (ICR) tarafından sisteme kaydı gerçekleştirildi.

Kalehan Enerji, Karbon Düzenlemeleri ile Küresel Ticarete Yön Veriyor

Kalehan Enerji Genel Müdürü Gültekin Keleş, devam eden karbon düzenlemeleriyle küresel ticaretin yeniden şekilleneceğine dikkat çekerek, “Avrupa’da zorunlu olan karbon azaltımı uygulamaları ülkemizde halihazırda gönüllülük esasına dayanıyor. Biz, dünyadaki dönüşüme daha hızlı adapte olabilmek amacıyla Yukarı Kaleköy Barajı ve HES ile hibrit enerji santrali olan Aşağı Kaleköy Barajımıza ait HES ve güneş enerji santrallerimiz (GES) için ayrı ayrı başvurularımızı gerçekleştirdik. Yukarı Kaleköy Barajı ve HES için validasyon sürecini başarıyla tamamladık. Diğer iki üretim santralimiz için de çok yakında validasyon süreçlerimizi tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Validasyonun ardından ikinci aşamanın verifikasyon süreci olduğunu anlatan Keleş, şöyle devam etti: “Her iki aşama da ayrıntılı denetimlerin yapıldığı çok uzun bir süreç. Bu süreçten başarıyla çıktığımız için çok mutluyuz; emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Mayıs ayında başlatacağımız verifikasyon sürecini ise yılın son çeyreğinde başarıyla tamamlayacağımızı düşünüyoruz. Böylece sera gazı azaltımı yapan etkiye sahip temiz enerji üretimi yaptığımızı, karbon kredisi sertifikamızla tescillemiş olacağız.”

Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Bingöl’ün Solhan ilçesinde, Murat Nehri üzerinde yer alıyor. 626,85 MW kurulu gücüyle özel sektörün kurduğu en büyük hidroelektrik santral olan tesis, yılda 1,5 TWh temiz elektrik üretiyor. Nisan 2018’den beri faaliyetini sürdüren santral, yılda 835 bin tonun üzerinde karbon emisyonunun önüne geçiyor. Santral, yerel istihdam ve bölgesel kalkınmaya da destek sağlıyor. Yukarı Kaleköy Barajı ve HES’in Uluslararası Büyük Barajlar Komitesi (ICOLD) ve İspanya Büyük Barajlar Komitesi (SPANCOLD) tarafından verilen ‘En İyi Proje’ dalında birincilik ödülü bulunuyor. – İSTANBUL

Related Posts

Savunma bakanı açıkladı: 20 tane F-16 yola çıktı

ABD yapımı F-16 savaş uçakları, modern hava harp teknolojisinin en kritik unsurlarından biri olarak uzun süredir dünya genelinde aktif olarak kullanılıyor. Pek çok ülkenin envanterinde yer alan bu savaş makineleri, şimdi yeni bir gelişmeyle yeniden …

En yüksek risk seviyesiyle çağırıldılar! Tonlarca domates piyasadan toplatılıyor

Sağlıklı gıdaya erişim her geçen gün daha zorlaşıyor. Türkiye’de birçok sebze ve meyve pestisit ile risk yaratırke, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından markaların sağlığı tehlikeye koyacak şekilde piyasaya sürdüğü ürünler ifşa ediliyor. Türkiye’de …

BES-AR açıkladı: Dört kişilik bir memur ailesi Mayıs ayı açlık sınırı 35 bin liraya dayandı

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) tarafından yapılan araştırmaya göre Mayıs 2025 döneminde dört kişilik bir memur ailesinin açlık sınırının 34 bin 888 TL, yoksulluk sınırının ise 84 bin 352 TL olduğu bildirildi. BES-AR tarafından …

Özel sektörün yurtdışı kredi borcu yükseldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre özel sektörün mart ayındaki toplam kredi borcu bir önceki aya göre 10,5 milyar dolar artarak 182,6 milyar dolar oldu.

Deprem korkusu emlak trendlerini değiştirdi: İstanbul’da bu 5 ilçeye ilgi arttı

İstanbul’da hem satılık hem de kiralık ev arayanların tercihi yön değiştirdi. Deprem korkusu, özellikle beş ilçeye olan ilgiyi artırdı.

Son dakika… İşsizlik verileri açıklandı

TÜİK’in yayımladığı 2025 yılı ilk çeyrek verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,2’ye geriledi. Genç işsizlik yüzde 15 olurken, istihdam oranı yüzde 48,9’a düştü. Atıl işgücü oranı ise yüzde 28,5’e yükseldi. En fazla istihdam kaybı tarım sektöründe yaşandı.