Kalp Krizi Vakaları Önlenebilir: Uzmanlar Önerilerini Paylaştı

Kalp Krizi Vakaları Önlenebilir: Uzmanların Önerilerini Keşfedin

Erzurum Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinden Doç. Dr. Faruk Aydınyılmaz, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminin azaltılmasının kalp krizi vakalarının yüzde 80’ine kadar engellenebileceğini belirtti.

Doç. Dr. Aydınyılmaz, Kalp Sağlığı Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, kalp ve kalp damar hastalıklarının ülke ve dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çekti.

Her yıl ülkemizde yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bunlardan bazılarının hayatını kaybettiğini ifade eden Aydınyılmaz, bu vakaların yüzde 80’inin önlenebilir risk faktörlerine bağlı olduğunu vurguladı.

Risk faktörlerinin başında hipertansiyon, diyabet, obezite, fiziksel aktivitesiz yaşam tarzı, stres ve hava kirliliği gibi unsurların geldiğini belirten Aydınyılmaz, vatandaşları en azından yılda bir kez kardiyolojik muayeneye gitmeye teşvik etti.

Aydınyılmaz, Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin kalp koruma kılavuzunda da fiziksel aktivitenin önemine değinerek, sağlıklı beslenmenin kalp sağlığı için kritik olduğunu söyledi.

Fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Aydınyılmaz, haftalık 150 ila 300 dakika arasında hafif düzeyde aktivitenin önerildiğini belirterek, bu sayede ideal kiloya ulaşmanın, kolesterol seviyelerini düşürmenin ve hastalıkların kontrol altına alınmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

Aydınyılmaz, “Akdeniz tipi” beslenmeyi önererek, sebze ve meyve tüketiminin önemine dikkat çekti. Ayrıca kırmızı et ve işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamanın, balık tüketiminin artırılmasının da kalp sağlığı için faydalı olduğunu ifade etti.

Risk faktörleri taşıyan bireylerin düzenli olarak muayene olmalarını tavsiye eden Aydınyılmaz, sigara, alkol ve şeker hastalığının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / İlhami Erkılıç – Güncel

Related Posts

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir