NASA uyarısı: Ülkelerden biri “cehennem” sıcaklığından yok olacak

Küresel Isınma ve Hızla Artan Sıcaklık Riskleri

Küresel ısınma artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Bilimsel verilere göre, yüksek nem ve 35 °C üzeri sıcaklıklar insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. 1979–2017 arasında gerçekleşen bir araştırma, aşırı sıcaklık olaylarının üç kat arttığını ortaya koydu.

Brezilya, NASA tarafından en riskli bölgeler arasında gösterildi. Ünlü klimatolog Carlos Nobre, sıcaklıkların endüstri öncesi seviyelere çıkması durumunda tropik bölgelerin yanı sıra orta enlemlerin de yaşanamaz hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Yapılan projeksiyonlara göre, önümüzdeki 30–50 yıl içinde 4 °C’lik bir sıcaklık artışı bekleniyor. The Nature Conservancy’nin verilerine göre bu, tarih boyunca yaşanmış en hızlı iklim değişikliği olacak.

Amazon Bölgesi İçin Kritik Uyarı

NASA’nın tahminlerine göre, Amazon havzasının sıcaklığının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Bu durum şu riskleri beraberinde getirebilir:

  • Azalan yağış ve artan kuraklık
  • Kuvvetli rüzgarlar ve yangın riski
  • Orman dokusunun bozulması
  • Yok olma tehdidi altındaki türler
  • Ormanların savanaya dönüşerek atmosfere ek CO₂ salınımı

Sadece ormanlar değil, büyük şehirler de aşırı sıcaklık tehlikesiyle karşı karşıya. São Paulo, Rio de Janeiro ve Salvador gibi Brezilya şehirlerinde, asfalt ve beton yüzeylerin sıcaklık adasına dönüşmesiyle çevredeki yeşil alanlarda bile sıcaklık 5 °C kadar artabiliyor.

NASA’nın uyarısı açık: 2070’e kadar birçok bölge insan yaşamı için uygun olmayan sıcaklık seviyelerine ulaşabilir. Amazon ormanlarının çöküşü ve Amerika genelinde doğal felaket riski artıyor. Dünya çeşitli cephelerden tehlike sinyalleri veriyor ve artık bu duruma nasıl müdahale edileceği konusunda kararlar alınması gerekiyor.

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

WhatsApp mesajları artık kontrol edilecek: Google tüm kullanıcılara mail gönderdi

Teknoloji devlerinin hayatımızı kolaylaştırma iddiasıyla sunduğu yapay zekâ sistemleri, artık kişisel sınırları da zorluyor. WhatsApp ve Mesajlar gibi uygulamalara, kullanıcı izni olmasa bile erişim sağlanabileceği iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Apple, iOS 26 Beta 2’yi yayınladı

Apple, WWDC 2025’te tanıttığı yeni nesil kullanıcı arayüzü Liquid Glass ile iPhone ve iPad’lerde radikal bir görsel dönüşüm başlattı. Camın ışık kırma özelliklerinden esinlenen yarı saydam tasarım, işletim sistemine modern bir görünüm kazandırsa da, ilk beta sürümünde kullanıcılardan karışık tepkiler aldı. Ancak Apple, bu eleştirilere hızlı bir yanıt vererek pazartesi günü yayınlanan iOS 26 Beta 2 güncellemesiyle ilk düzeltmeleri hayata geçirdi.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.