Anksiyete (kaygı), bedeninizin gerilime verdiği doğal yansıdır. Bu, araştırmacıların genetikten etrafa ve beyin kimyasına kadar uzanan bir yelpazede olduğuna inandıkları faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilecek bir kaygı yahut telaş hissidir. Denetimsiz dert hayat kalitenizi büyük ölçüde etkileyebilir. Aşağıdaki fikirleri deneyerek denetimi ele alın.
Bazı yaygın tasa belirtileri şunlardır:
- artan kalp hızı
- hızlı nefes alma
- huzursuzluk
- odaklanmada zorluk
Bununla birlikte, korkunun kendini farklı beşerler için farklı biçimlerde gösterebileceğini belirtmek değerlidir. Bir kişi midesinde kelebek hissi yaşarken, bir oburu panik atak, kabus yahut acı verici kanılar yaşayabilir. Bununla birlikte, günlük telaş ve telaş bozuklukları ortasında bir fark vardır. Yeni yahut gerilimli bir şey hakkında kaygılı hissetmek bir şeydir, fakat denetim edilemez yahut çok bir noktaya geldiğinde ve ömür kalitenizi etkilemeye başladığında, bir rahatsızlık olabilir.
Bazı anksiyete bozuklukları şunları içerir:
- panik atak
- travma sonrası gerilim bozukluğu (TSSB)
- obsesif-kompulsif bozukluk (OKB)
- ayrılık kaygısı
- hastalık kaygısı
- fobi
- yaygın anksiyete bozukluğu (GAD)
- sosyal anksiyete bozukluğu
1. ETKİN KALIN
Düzenli antrenman yalnızca fizikî sıhhatle ilgili değildir, birebir vakitte zihinsel sıhhatinize da çok yardımcı olabilir. Yüksek seviyede fizikî aktivite bildiren anksiyete bozukluğu olan şahısların, gelişen anksiyete semptomlarına karşı daha düzgün korunduklarını buldular. Egzersiz, dikkatinizi sizi endişelendiren bir şeyden uzaklaştırabilir.
2. ALKOLDEN UZAK DURUN
Doğal bir yatıştırıcı olduğu için alkol içmek birinci başta avantaj sağlayabilir. Tekrar de ortaya çıkan anksiyete bozuklukları ve alkol kullanım bozukluğu (AUD) ile anksiyete ve alkol tüketimi ortasında bir irtibat olduğunu öne sürüyor. 63 farklı araştırmaya bakıldığında, alkol alımını azaltmanın hem korkuyu hem de depresyonu güzelleştirebileceğini gösterdi.
3. SİGARAYI BIRAKMAYI DÜŞÜNÜN
Sigara içenler ekseriyetle gerilimli vakitlerde sigaraya uzanırlar. Yeniden de, alkol almak üzere, stresliyken sigarayı bir solukta çekmek, vakit içinde korkuyu daha da kötüleştirebilecek süratli bir tahlildir. Sigaraya ne kadar erken başlarsanız, daha sonra anksiyete bozukluğu geliştirme riskinizin o kadar yüksek olduğunu göstermiştir. Araştırma ayrıyeten sigara dumanındaki nikotin ve başka kimyasalların beyindeki dertle temaslı yolları değiştirdiğini öne sürüyor.
4. KAFEİN ALIMINI SINIRLAYIN
Kronik korkunuz varsa, kafein arkadaşınız değildir. Kafein, kaygılı iseniz, ikisi de uygun olmayan gerginliğe ve titremeye neden olabilir. Araştırmalar, kafeinin anksiyete bozukluklarına neden olabileceğini yahut daha da kötüleştirebileceğini göstermiştir. Panik bozukluğu olan şahıslarda de panik ataklara neden olabilir. Kimi insanlarda kafeini ortadan kaldırmak anksiyete semptomlarını kıymetli ölçüde güzelleştirebilir.
5. GÜZEL BİR GECE UYKUSUNA ÖNCELİK VERİN
Uykunun âlâ bir zihinsel sıhhatin kıymetli bir modülü olduğu tekraren kanıtlanmıştır. 2012’de yapılan bir anket, yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin bir gecede 6 saatten az uyuduğunu gösterse de, yetişkinlerin her gün 7 ila 9 saat uyuması gerektiğini gösterdi.
Aşağıdakileri yaparak uykuyu bir öncelik haline getirebilirsiniz:
- sadece geceleri yorgun olduğunda uyumamak
- yatakta kitap okumamak yahut televizyon izlememek
- Telefonunuzu, tabletinizi yahut bilgisayarınızı yatakta kullanmamak
- Uyuyamıyorsanız yatağınızı savurma ve döndürmemek yahut öteki bir odaya gitmemek
- yatmadan evvel kafein, büyük öğünler ve nikotinden kaçınmak
- odanızı karanlık ve serin tutmak
- yatmadan evvel kaygılarınızı yazmak
- her gece tıpkı saatte uyumak