Teşvikli yatırımlarda büyük düşüş! Yüzde 45 azaldı!

2025 Yılına İlk Teşvik Bülteni Yayımlandı: Yatırımlar Ekside Kapandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2025 yılının ilk yatırım teşvik bültenini yayımladı. Geçen yılı yüksek enflasyona karşın ekside kapatan teşvikli yatırımlar, yeni yılın başlangıcında düşüş yaşadı. Ocak ayında teşvik belgeli sabit yatırım tutarı yüzde 44,9 oranında gerileyerek 53 milyar 612 milyon liraya düştü. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 92 milyar 347 milyon lira seviyesindeydi. Aynı zamanda istihdam da yüzde 14,2 oranında azalarak 21 bin 870’ye geriledi.

Teşvik belgesine bağlanan yatırım sayısı 1165 olurken, mega kentlerin bulunduğu 1. bölgede sert bir düşüş yaşandığı görüldü. Diğer yandan 3 ve 4’üncü bölgelerde yatırımlarda artış gözlenirken, diğer bölgelerde azalma yaşandı.

Aralık ayı hariç olmak üzere son bir yılda teşvik belgeli sabit yatırım tutarları sürekli olarak geriledi. Ekonomim’den Hüseyin Gökçe‘nin bildirdiğine göre, bu eğilim 2025 yılı Ocak ayında da devam etti.

2021 yılı Ocak ayındaki 73 milyar 219 milyon liralık teşvik belgeli yatırımlara karşılık, 2025 yılı Ocak ayında düzenlenen 53 milyar 612 milyon liralık yatırım teşvik belgeleri TL cinsinden son 5 yılın en düşük seviyesini temsil ediyor. Bu dönemde enflasyon yüzde 449,5 artarken, teşvik belgeli yatırımlar TL bazında yüzde 26,7 oranında azaldı.

DÖVİZ CİNSİNDEN HESAPLAMADA AZALMA DAHA BÜYÜK

Teşvik belgeli yatırımlardaki azalma, döviz cinsinden değerlendirildiğinde: Ortalama dolar kuru baz alındığında, 2021 yılı Ocak ayında 9,91 milyar dolarlık teşvik belgesi düzenlenirken, bu rakam 2025 yılı Ocak ayında 9,9 milyar dolara geriledi.

1. bölgede yer alan Ankara, İstanbul, İzmir gibi gelişmiş illerde Ocak ayında düzenlenen teşvik belgeleri yüzde 46,7 azalarak 14 milyar 336 milyon liraya geriledi. Fakat Kayseri, Adana ve Denizli’nin bulunduğu 2. bölgede yatırım tutarında yüzde 62,3’lük artışla 19,4 milyar liraya yükseliş yaşandı.

2025 yılı Ocak ayında yapılan 53 milyar 612 milyon liralık yatırımın 30.2 milyar lirası yeni yatırımlardan oluşurken, 21.4 milyar lirası tevsi, 1,9 milyar lirası ise modernizasyon, entegrasyon ve ürün çeşitlendirme yatırımlarından meydana geldi. Sektörel olarak ise, imalat sanayinde 33,6 milyar lira, enerjide 9,1 milyar lira, hizmetlerde 6,8 milyar lira, tarımda 2,1 milyar lira ve madencilikte de 1,8 milyar liralık yatırım gerçekleşti.

Related Posts

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Altın yükselir mi?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından …

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

Merkez’in hamlesi TL’yi kurtaramadı: 6 ayın dibini gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verileri, Türk Lirası’nın nisan ayında reel anlamda değer kaybettiğini ortaya koydu. TÜFE bazlı REK endeksi, bir önceki aya göre 1,55 puan düşerek 72,12 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir