Trump’ın vergi bombasına Ankara’dan ilk tepki

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin de dahil olduğu pek çok ülkeye uygulanan ithalat vergisini artırdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye’ye uygulanacak yüzde 10’luk vergiyle ilgili, “ABD Ticaret Bakanlığı ve ticaret temsilcisiyle yüzde 10 ilave gümrük vergisinin kaldırılması konusunu müzakerelerde ele almak istiyoruz.” açıklaması yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan 2025’te açıkladığı yeni gümrük vergisi politikası, küresel ticaret dengelerini etkilemeye devam ediyor. ABD’nin yüksek dış ticaret açığı verdiği ülkeler için ek gümrük tarifeleri getirmesi, birçok ülkeyi zora sokarken, Türkiye yüzde 10’luk vergi dilimine tabi tutularak nispeten avantajlı bir konumda yer aldı.

TÜRKİYE VERGİLERLE İLGİLİ ABD İLE GÖRÜŞECEK

ABD’nin yeni ticaret politikası çerçevesinde Çin’e yüzde 34, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Malezya’ya yüzde 24, Pakistan’a yüzde 29, Güney Kore’ye yüzde 25, Hindistan’a yüzde 26 oranında ek gümrük tarifeleri uygulanacağı açıklandı. Türkiye’nin yüzde 10’luk ek vergi diliminde yer alması, “kötünün iyisi” olarak değerlendirilirken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sürecin yakından takip edildiğini ve müzakerelerin sürdüğünü duyurdu.

Türkiye, ABD ile ticaret hacmini artırmayı hedeflerken, ek vergilerin bazı sektörlerde olumsuz etkiler yaratabileceği belirtiliyor. Özellikle tekstil, hazır giyim ve makine gibi sektörlerde ABD pazarına yönelik yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Türkiye, ABD ile yüzde 10’luk ek gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda müzakere etmek istiyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD ile ekonomik ilişkilerin kazan-kazan prensibi çerçevesinde sürdürüleceği ve ek gümrük vergilerinin kaldırılması için görüşmelere devam edileceği ifade edildi.

Related Posts

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir