Uzmanından kritik uyarı: ‘Akdeniz diyeti kanser riskini yüzde 20 azaltıyor’

Beslenme Uzmanının Kanserden Korunma Tavsiyeleri

Beslenme uzmanı diyetisyen Çisem Gündüz, Ulusal Kanser Haftası’nda yaptığı açıklamada, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının kanser oluşumundaki etkilerine dikkat çekti. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) verilerine göre, kanser vakalarının %30 ila %50’sinin önlenebilir olduğunu belirtti. Gündüz, beslenmenin kanserin önlenmesindeki kritik rolüne vurgu yaptı.

Akdeniz Diyetinin Kansere Etkisi

Harvard Tıp Fakültesi verilerine göre, Diyetisyen Gündüz, günlük en az 400 gram sebze ve meyve tüketiminin mide ve kolon kanseri gibi türlerden korunmaya yardımcı olduğunu ifade etti. Akdeniz diyetine uymak, toplam kanser riskini %10 ila %20 azaltabilir. Bu diyetin antioksidanlar, inflamasyonu azaltan bileşenler ve lifli besinler içermesi kanserin önlenmesinde etkili olabilir.

Tam tahıllar, kuru baklagiller ve sebzelerin yüksek lif içeriği, özellikle bağırsak kanserine karşı koruyucu olabilir.

Düzenli Egzersizin Önemi

Gündüz, fiziksel aktivitenin kanser riskini azaltabileceğini belirtirken, haftada 150 dakika orta düzeyde egzersizin meme ve bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini dile getirdi. Sigaranın akciğer kanserlerinin %85’inden sorumlu olduğunu, alkolün ise meme, karaciğer ve yemek borusu kanseri riskiyle ilişkili olduğunu hatırlattı.

Antioksidanlar ve Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi

Melatonin hormonunun hücre yenilenmesini desteklediğini belirten Gündüz, antioksidanların kanser riskini azaltabileceğini söyledi. C vitamini, E vitamini, selenyum, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar, kanser riskini azaltmada etkili olabilir. Likopen ve karotenoidler de DNA’yı koruyarak iltihaplanmayı önleyebilir. Besinler arasında bulunan domates, havuç, tatlı patates ve kırmızı biber, kanser riskini azaltabilir.

Bağırsak Sağlığı ve Doğru Gıdaların Etkisi

Bağırsak sağlığının bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade eden Gündüz, prebiyotik ve probiyotik zengini besinlerin tüketiminin önemine dikkat çekti. Sebzeler arasında bulunan brokoli, karnabahar, lahana ve turp, kansere neden olan maddeleri etkisiz hale getirebilir. Omega-3 zengini besinlerin, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceği belirtildi.

İşlenmiş Et ve Yüksek Şekerli Gıdalara Dikkat

Gündüz, işlenmiş etlerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırıldığını hatırlattı. Yüksek glisemik indeksli gıdaların insülin direncini artırarak pankreas, meme ve kolorektal kanser riskini yükseltebileceğini belirtti.

Sağlıklı Yaşam Tarzı, Kanser Riskini Azaltabilir

Kanserden korunmada sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın önemini vurgulayan Gündüz, bilinçli bir yaşam tarzının kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ifade etti.

Related Posts

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir