Yeni iddia kafaları karıştırdı! 15 bin yıllık fark ortaya çıktı

Yaklaşık 50.000 Yıl Önce Neandertaller ile Modern İnsanlar Arasında Çiftleşme Olayı Gerçekleşti!

Yapılan araştırmalara göre, Avrupa’da modern insanlar ile Neandertaller arasında yaklaşık 50.500 ile 43.500 yıl önce çiftleşme olayı yaşandı. Afrika dışındaki tüm insan topluluklarında ise %2 oranında Neandertal DNA’sı bulunuyor. Bu durum, Avustralya yerli topluluklarında da benzer DNA izlerinin olmasıyla, insanların kıtaya sadece 50.000 yıl önce ulaşmış olabileceği sonucunu doğuruyor.

Ancak arkeolojik bulgular, genetik iddialarla tam olarak örtüşmüyor. 2017 yılında Avustralya’nın kuzeyindeki Madjedbebe kaya sığınağında yapılan bir çalışmada taş aletler ve boya kalıntıları bulundu ve bu bulguların en az 65.000 yıl öncesine ait olabileceği açıklandı. Ancak bölgedeki kum hareketleri, eserlerin olduğundan daha eski görünmesine neden olabiliyor.

Allen ve O’Connell, Sahul kıtasına yerleşimin, genetik ve çoğu arkeolojik kanıtla uyumlu olarak 43.000-54.000 yıl önce gerçekleştiğini iddia ediyorlar.

Ancak Batı Avustralya Üniversitesi’nden Peter Veth, mevcut DNA analizlerinin henüz erken aşamada olduğunu ve arkeolojik verileri test etmek için yeterince güçlü olmayabileceğini belirtiyor.

Griffith Üniversitesi’nden Adam Brumm ise Endonezya’daki Sulawesi’de en az 51.200 yıl öncesine ait kaya sanatı buluntularına dikkat çekerek, bu eserleri üreten grubun 65.000 yıl önce Sahul’a ulaşmış olabileceğini belirtiyor.

Brumm, arkeolojik kanıtların Allen ve O’Connell’ın teorisini henüz çürütmediğini ancak gelecekteki bulguların bu konuda önemli etkileri olabileceğini ifade ediyor.

Araştırmacılar, arkeolojik ve genetik kanıtlar arasındaki uyumsuzluğun büyük veri eksikliklerinden kaynaklandığını ve Avustralya’ya yapılan insan göçünün kesin tarihine henüz netlik kazandırılamadığını belirtiyorlar.

Related Posts

Elon Musk’a Tesla’dan bir darbe daha!

Avrupa’daki pazarı gittikçe düşen Tesla’nın iki ülkede daha satışları çakıldı.

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

WhatsApp mesajları artık kontrol edilecek: Google tüm kullanıcılara mail gönderdi

Teknoloji devlerinin hayatımızı kolaylaştırma iddiasıyla sunduğu yapay zekâ sistemleri, artık kişisel sınırları da zorluyor. WhatsApp ve Mesajlar gibi uygulamalara, kullanıcı izni olmasa bile erişim sağlanabileceği iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Apple, iOS 26 Beta 2’yi yayınladı

Apple, WWDC 2025’te tanıttığı yeni nesil kullanıcı arayüzü Liquid Glass ile iPhone ve iPad’lerde radikal bir görsel dönüşüm başlattı. Camın ışık kırma özelliklerinden esinlenen yarı saydam tasarım, işletim sistemine modern bir görünüm kazandırsa da, ilk beta sürümünde kullanıcılardan karışık tepkiler aldı. Ancak Apple, bu eleştirilere hızlı bir yanıt vererek pazartesi günü yayınlanan iOS 26 Beta 2 güncellemesiyle ilk düzeltmeleri hayata geçirdi.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.